Одна з найважливіших речей, яку потрібно знати людині, що пересувається на колясці – турбота про стан шкіри.

Одна з найважливіших речей, яку потрібно знати людині, що пересувається на колясці – турбота про стан шкіри.
Одна з найважливіших речей, яку потрібно знати людині, що пересувається на колясці – турбота про стан шкіри.

Одна з найважливіших речей, яку потрібно пам'ятати людині, що пересувається на колясці – турбота про стан шкіри. Необхідний щоденний захист та профілактика від пролежнів, травм та пошкоджень.

Всім відомо, що тютюнопаління шкодить здоров'ю, але для людини з травмою хребта це ще й додатковий ризик, пов'язаний із проблемами шкіри.

  •  Набряк та виразки

Нікотин змушує кровоносні судини стискатися. Під час куріння кров, кисень та поживні речовини не можуть вільно проникати у тканини тіла. Якщо у Вас набряки після перенесеної травми, це ще більше ускладнює ситуацію. Нерухомі частини тіла більш сприйнятливі до набряку через рідину, що збирається в тканинах. Всі ці фактори, у поєднанні з тонкою шкірою, у кілька разів збільшують шанси отримання виразок. Запобігти набрякам можна використовувати компресійні панчохи, шкарпетки чи рукави. Крім того, допомагають покращити кровотік та нескладні гімнастичні вправи.

  • Малокрів'я

Куріння призводить до анемії - стану, при якому тіло отримує менше кисню через низький рівень еритроцитів. Коли шкіра не отримує достатньої кількості кисню, вона витончується, набуває нездорового відтінку, стає сухою і легко схильною до травм і виразок. Куріння також може викликати проблеми в шлунку та кишечнику, такі як гастрит та виразки.

  • Судинне захворювання

Ускладненням, спричиненим курінням, є периферичне судинне захворювання (PVD). Загальновідомо, що в порівнянні з людьми, які ніколи не курили, ризик стати жертвою PVD у 16 разів вищий у курців і сім разів вищий у колишніх курців. За даними клінічних досліджень, проведених для оцінки зв'язку між курінням та PVD, безперервне куріння призводить до атеросклерозу. Коли людина зловживає курінням, шкідливими хімічними речовинами, які є у тютюнової продукції, він прискорює згортання крові. Це ще більше блокує артерії та судини, що несуть кров до ніг, рук і ніг, зрештою курець стає жертвою PVD.

Турбота про здоров'я при травмі хребта має стати пріоритетом! Якщо Ви палите, подумайте про ризики. Лікування навіть невеликої виразки може зайняти кілька місяців, під час якого велика ймовірність зараження системними інфекціями.

Тютюнопаління – вибір індивідуальний, але знання ризиків допоможе зважитися на скорочення чи припинення тютюнопаління.

Будьте здорові!