Корисні поради щодо вибору крісла колісного.

Корисні поради щодо вибору крісла колісного.
Корисні поради щодо вибору крісла колісного.

ЕТАПИ У ПІДБОРІ:

  1. Визначення типу крісла колісного.
  2. Визначення конструкції системи сидіння (подушка, спинка).
  3. Визначення технічних параметрів.
  4. Вибір додаткових опцій та аксесуарів.

ВИЗНАЧЕННЯ ТИПУ КРІСЛА КОЛІСНОГО

Тип крісла колісного визначається відповідно до таких критеріїв: - наскільки майбутній користувач самостійний і незалежний від оточуючих; - в яких умовах і на які відстані користувач планує використовувати крісло колісне; - чи може користувач самостійно керувати та переміщувати крісло колісне; - який час протягом дня користувач планує проводити у кріслі колісному; - наскільки крісло колісне може бути корисним користувачу у виконанні побутових функцій. Пам’ятайте, що правильно визначений тип крісла колісного дозволить забезпечити користувачу оптимальне поєднання ходових якостей, можливостей налаштувань та забезпечення підтримки тіла.

ВИЗНАЧЕННЯ КОНСТРУКЦІЇ СИСТЕМИ СИДІННЯ

При визначенні конструкції системи сидіння спеціалісти сервісного центру враховують загальний стан користувача (мобільність), наявність зон з підвищеним ризиком виникнення пролежнів, деформації постави, а також визначають додаткові елементи щодо стабілізації користувача у кріслі колісному.

ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ

Перш за все необхідно визначити ширину сидіння. Для цього необхідно у зручному повсякденному одязі посадити користувача на тверду рівну поверхню, з обох боків стегон (у їх найширшій частині) приставити (не придавлюючи) тверді рівні пластинки та виміряти внутрішню відстань між цими пластинками. Отримана відстань в сантиметрах і є безпосередньо шириною сидіння майбутнього крісла колісного. Пам’ятайте, що між краєм сидіння та боковими щитками крісло колісне має певний запас, тому не потрібно до отриманої ширини додавати зайві сантиметри на великий одяг тощо. Адже якщо сидіння крісла колісного буде більшим, ніж ширина стегон, не буде стабільності користувача. А до того ж і загальна габаритна ширина крісла колісного буде збільшена відповідно.

Після визначення ширини сидіння необхідно визначити його глибину. Для цього майбутній користувач повинен розміститись на рівній поверхні з вертикальною спинкою. Вимірюється відстань від спинки до підколінної ямки. Від отриманої величини віднімається 3-4 см. Це і буде оптимальна глибина сидіння. Пам’ятайте, якщо глибина сидіння буде більша ніж визначена довжина стегна, то край сидіння може перетискати внутрішню поверхню гомілки, що може нашкодити користувачу. Також, якщо глибина сидіння буде набагато меншою від визначеної довжини стегна, то відповідно зменшена опорна площа сидіння не забезпечуватиме оптимального розвантаження і стабілізації користувача у кріслі колісному.

Визначення висоти спинки відбувається відповідно до потреб користувача у підтримці. Нижча спинка забезпечує кращу мобільність користувача у кріслі колісному, зменшує вагу крісла колісного, а відповідно вища спинка забезпечує більший ступінь підтримки користувача. Наприклад, в активних кріслах колісних можуть встановлюватись спинки висотою 26 – 40 см, в середньоактивних – 36 – 48 см, в багатофункціональних – 46 – 51 см і навіть більше. Пам’ятайте, що при визначенні висоти спинки потрібно враховувати висоту подушки, яку майбутній користувач планує використовувати у кріслі колісному.

Правильне визначення висоти підніжки забезпечує оптимальне розміщення нижніх кінцівок користувача. Для визначення висоти підніжок необхідно виміряти відстань від краю сидіння до п'яти користувача (при куті 90 градусів). В будь-якому випадку крісло колісне має можливість зміни висоти підніжки, але оскільки діапазон змін обмежений, то потрібно попередньо знати даний параметр.

Пам’ятайте, що менша або більша висота підніжки може приводити до неправильного розміщення нижніх кінцівок і неправильного перерозподілу навантаження. Також при встановленні висоти підніжки необхідно враховувати висоту подушки, яку планує використовувати користувач. Висота посадки користувача визначається спеціалістами сервісного центру відповідно до отриманих даних, а також в залежності від типу крісла колісного та системи сидіння.

Тип і висота підлокітників, тип задніх і передніх коліс крісла

колісного визначаються спеціалістами сервісного центру відповідно до потреб користувача і типу крісла колісного. Всі параметри виробу уточнюються спеціалістами сервісного центру з метою підбору оптимальної конфігурації крісла колісного!