Рекомендації з обслуговування батарей крісел колісних з електроприводом

Рекомендації з обслуговування батарей крісел колісних з електроприводом
Рекомендації з обслуговування батарей крісел колісних з електроприводом

Купуючи електроколяску, кожен користувач звертає увагу на значення максимального запасу ходу крісла колісного, яке вказує виробник. Але іноді реальні показники пробігу електроколяски на одному заряді акумуляторів виявляються нижче. Чому ж так відбувається?

Нижче ми наведемо деякі рекомендації з обслуговування батарей крісел колісних з електроприводом та приклади факторів, які впливають на ці показники.

Важливе зауваження: будь ласка, майте на увазі, інформація, що міститься в цій статті, належить до конкретних типів батарей, а саме Gel і AGM. Це не відноситься до типів WET або технології батарей літій-іонних.

Діапазон потужності електроколяски залежить від двох типів факторів - фіксованих і змінюваних.

Змінювані фактори:

  • навантаження;
  • поверхня і властивості ґрунту;
  • вплив навколишнього середовища;
  • управління кріслом колісним;
  • тиск повітря в шинах;
  • активні елементи (приводи);
  • ємність акумулятора.

Фіксовані фактори:

  • вага крісла колісного;
  • розмір батарей;
  • тип і технологія приводу;
  • розподіл ваги в кріслі колісному.

Змінюються фактори навантаження:

Навантаження на крісло колісне з електроприводом являє собою комбінацію ваги користувача та предметів, що перевозяться в кріслі колісному (наприклад, респіраторних виробів). Загальна вага може серйозно впливати на дальність поїздки. Більша вага споживає більше енергії.

Поверхня й властивість ґрунту:

Тверда поверхня зменшить споживання енергії. З іншого боку, пересування на м'якій, нерівній, грубій або слизькій поверхні збільшує споживання енергії.

Вплив навколишнього середовища:

Низька температура впливає на в'язкість в батареї. При температурах від -5 ° C до -10 ° C втрачається в'язкість, а дальність пробігу може бути зменшена приблизно на 10% (в цьому випадку ємність акумулятора тимчасово знижується). Ідеальна робоча температура для батарей знаходиться в діапазоні від 18 ° C до 25 ° C. При 0 ° C батарея втрачає приблизно 30% і при + 30 ° C близько 10% від номінальної потужності.

Старт, зупинка, нахил, заїзди на бордюри і повороти - це енергоємні дії.

Тиск повітря в шинах:

Низький тиск повітря в шинах збільшує опір і розгойдування. Зниження тиску на 1 бар, може, привести до зниження дальності пробігу на 20%.

Активні елементи:

Наведені в дію опції (такі як нахил, відкидання спинки, зміна нахилу ніг або функція гальма) споживають енергію акумулятора. Часте використання цих опцій знижує дальність пробігу.

Ємність акумулятора:

Визначає потужність, доступну для управління кріслом колісним. Низький заряд, низька температура та подовжений термін експлуатації є факторами, що знижують дальність пробігу. Таким чином, є деякі «За» та «Проти» щодо обслуговування батареї

«За»:

  • Заряджайте батареї, навіть якщо вони не використовуються. 
  • При щоденному використанні крісла колісного, заряджати батареї потрібно теж кожен день. Навіть, якщо крісло колісне не використовується тривалий час, то вона в будь-якому випадку має потребу в регулярній зарядці.
  • Заряджатись батарея повинна не менше неперервних 16 годин в місяць (МІНІМУМ), якщо крісло колісне в цей період не використовувалось.
  • Рухайтесь з постійною швидкістю, якщо це можливо.
  • Тримайте тиск повітря в шинах відповідно до вимог.

«Проти»: 

  • Не робіть непотрібних поворотів.
  • Уникайте непотрібних навантажень.

Фіксовані фактори.

Вага продукту:

Легша електроколяска споживає менше енергії.

Розмір акумулятора:

Великі батареї з більшою ємністю дозволять збільшити дальність їзди (але збільшують загальну вагу).

Тип і технологія приводу:

Комбінація двигуна/коробки передач впливає на витрату енергії і дальність руху. Крісла колісні з заднім приводом споживають більше енергії, ніж крісло колісне з переднім і центральним приводом.

Розподіл ваги крісла колісного:

Велике навантаження на колеса вимагає більше споживання енергії під час маневрування.

Деякі додаткові фактори, які слід враховувати.

Заряд:

Заряд є важливим фактором для довгострокового використання батареї. Перший заряд повинен тривати від 18 до 24 годин (відповідно до методики, описаної в інструкції користувача).

Зберігання акумуляторів:

Електролітні батареї не повинні замерзати! Поріг замерзання сірчаної кислоти -36 ° C, але при повній розрядженій батареї поріг 0 ° C.

Акумуляторні батареї є витратними матеріалами через природні втрати ємності та життєвого циклу. Як користувач, ви повинні розуміти важливість правильного використання.

Правильне використання може продовжити їх життєвий цикл за рахунок повного заряду, правильного зберігання при низьких температурах, уникаючи замерзання і повного розряду батарей.