Однаковий розмір та форма протипролежневої подушки підійде не всім!

Однаковий розмір та форма протипролежневої подушки підійде не всім!
Однаковий розмір та форма протипролежневої подушки підійде не всім!

Чому це все так важливо?

Про можливе утворення пролежнів під тиском. Рани під тиском – також відомі як виразки або пролежні – це локалізоване пошкодження шкіри та прилягаючих до неї м’яких тканин. Зазвичай вони виникають на кістковому рівні. Наприклад, в зоні хребта, куприка, на п’ятах та стегнах, ліктях, колінах, щиколотках або потилиці. Виразки під тиском зазвичай утворюються в результаті тривалого тиску на м’які тканини або тиску в поєднанні із тертям, що призводить до повного або часткового перешкоджання постачання крові до зазначених м’яких тканин.

Постійне зсування людини також може бути причиною утворення виразок, оскільки це може запобігати нормальному кровотоку.

Виразки під тиском можуть траплятися у всіх, проте зазвичай вони, як правило, вражають людей, які постійно перебувають у ліжку або сидять на стільці чи в інвалідному візку тривалий час. Найчастіше вони розвиваються поступово, проте іноді можуть утворюватися всього за декілька годин.

Відповідно до NHS, першими симптомами пролежнів, що спричиняють виразки 1 категорії, включають:

  • частина шкіри втрачає свій природний колір;
  • знебарвлені частини шкіри не стають білішими при натисканні;
  • ділянка шкіри тепла, пориста чи тверда;
  • біль або свербіж у зоні ураження.

При неправильному лікуванні стан пролежнів може погіршитись, утворюючи:

  • відкриту рану чи пухир – виразка під тиском другої категорії;
  • глибоку рану, що досягає більш глибоких шарів шкіри – виразка під тиском третьої категорії;
  • дуже глибока рана, яка може досягти м’язів чи кісток – виразка під тиском четвертої категорії.

В таких випадках рекомендується оцінка інвалідного крісла та протипролежневої подушки у реабілітолога, щоб допомогти визначити характеристики продукту та переваги, які найкраще відповідають саме Вашим потребам, оскільки це буде вирішальним для запобігання виникненню пролежнів, що іноді можуть сформуватися та якщо вони все-таки утворюються, то правильна подушка допоможе швидшому процесу загоєння. З огляду на все це, протягом дня варто переходити від «положення відпочинку», де м'язи та тіло розслабляються, до «готової пози», де людина займається якимось видом діяльності та положення «зняття додаткового тиску» для того, щоб залишати шкіру здоровою.

Принципи догляду за шкірою, що знаходиться під тиском. Незалежно від того, чи використовуєте Ви коляску з електроприводом, чи коляску з ручним керуванням, коляска сама по собі є фактором високого ризику травмування шкіри під тиском. Прямий тиск – це вертикальна сила тяжіння на тіло. Тиск = сила, поділена на площу. Чим більше площа для розподілу тиску на сідниці та стегна, тим менший загальний тиск на кістки та тканини.

Це основний засіб для зниження загального тиску в положенні сидячи. На основі вимірювань Вашого тіла визначається розмір сидіння для інвалідного візка та розмір протипролежневої подушки. Якщо його розмір правильно встановлений, Ви зменшите загальний тиск у положенні сидячи. Якщо він занадто малий, це може збільшити тиск під сідницями та спричинити збільшення виникнення пролежнів.

Якщо Ви не можете зменшити тиск самостійно для захисту шкіри, Ваш терапевт може порекомендувати інші ефективні засоби для зміни тиску. Адже зокрема, нахил та відкидання назад можуть допомогти Вам змінити силу тяжіння тіла та зменшити тиск. На додаток до зменшеного тиску в сидячому положенні, зміна пози може забезпечити підтримку постави, поліпшити баланс та комфорт у положенні сидячи.

Ось деякі додаткові терміни, які може використовувати Ваш реабілітолог або медичний працівник, показуючи Вам різні види подушок для інвалідних візків.

  • Тазова стабільність

Тазова стабільність – це термін, який описує положення тазових кісток в нейтральному положенні, тобто коли вони не обертаються назад або вперед. Тазова стабільність досягається шляхом правильно підібраних контурів поверхні подушки до контурів сідниць. Коли таз стабільний – це створює стабільність і у хребті, адже вони поєднані. При стабільності хребта відкривається та розширюється грудна клітка, сприяючи нормальному диханню та травленню, а також іншим фізіологічним функціям організму. Стабілізація тазу та хребта має важливе значення для того, щоб людина могла користуватися руками, при цьому не втрачаючи рівноваги. Це має вирішальне значення для багатьох видів діяльності.

  • Занурення

Термін занурення (здатність занурюватися в подушку без досягнення поверхні самого інвалідного візка) максимізує поверхню контакту між користувачем та подушкою. Для того, щоб зменшити у ньому накопичення пікового тиску, сідничний бугор повинен мати можливість зануритися в подушку, що, у свою чергу, допомагає створити більше контакту між подушкою та користувачем.

  • Розвантаження

Принцип "розвантаження" свідчить про прикладені зусилля ваги сідничного бугра на тканини стегна. З меншим прямим тиском на ці кісткові виступи, зменшується і частота утворення пролежнів під тиском.

  • Огортання

Наступний принцип називається «огортанням» – матеріал в подушці оточує або поглинає кісткові виступи та допомагає «розсіювати тиск» по всій площі поверхні подушки, тим самим зменшуючи її під кістковими виступами. Управління зсуванням користувача з крісла-коляски здійснюється, коли подушка сконструйована таким чином, що при русі тіла або тазових кісток на подушці, матеріал буде рухатись разом із нею та зсування тканин тіла і кісткових структур зменшується для мінімізації травмування. Сили зсування – це “паралельні сили”, які змушують тканини “деформуватися” під шкірою.

  • Тертя

Тертя – це явище, що виникає, коли одна поверхня з надмірною силою спричинює опір при русі відносно іншої поверхні. Це стосується подушки та одягу на людині, що може спричинити тертя, а отже, пошкодження шкіри та згодом тканин сідниць.

  • Температура та вологість

Температура та вологість можуть мати прямий вплив на тиск, оскільки, коли температура тіла підвищується, шкіра та тканини більш сприйнятливі до пошкодження тиском.

Важливі характеристики, які слід враховувати при виборі протипролежневої подушки для інвалідного крісла:

  • її форма та матеріали;
  • загальна вага подушки, особливо якщо вона відповідає легкому інвалідному візку;
  • необхідний догляд та обслуговування подушки. Чи потрібно буде її додатково надувати для збереження ефективності?
  • температура та клімат, де вона буде використовуватись (оскільки це може впливати на вибір матеріалу);
  • як форма та розміри вплинуть на функціональні завдання користувача: тобто як легко він зможе рухатись та пересаджуватись в/з інвалідного візка.

Пам’ятайте, оцінка Вашого стану на інвалідному візку спеціалістом допоможе визначити оптимальні характеристики протипролежневої подушки саме для Вас та мінімізувати травмування під тиском. Спеціалісти оцінять цілісність шкіри, Ваш баланс сидячи, асиметрію хребта, діапазон рухів, гнучкість, тонус та рефлекси. Ці фактори допоможуть у виборі інвалідного крісла та протипролежневої подушки.