Міфи про артеріальну гіпертензію

Міфи про артеріальну гіпертензію
Міфи про артеріальну гіпертензію

Артеріальна гіпертензія є одним з найбільш розповсюджених хронічних захворювань і у світі, і в Україні. В Україні кожен 3-й дорослий має підвищений артеріальний тиск (АТ), що підвищує ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарду, серцевої чи ниркової недостатності.

🔴Артеріальна гіпертензія може бути спадковою. Але це не гарантує її розвитку. Здоровий спосіб життя та регулярний контроль тиску можуть запобігти проблемі.

🔴На артеріальну гіпертензію хворіють люди старшого віку, тому молодим не варто турбуватися. Поширення ожиріння, нездорового харчування, малорухливого способу життя та шкідливих звичок можуть сприяти її розвитку. Більшість людей не звертають увагу на проблему в молодому віці, що може призвести до довгого перебігу хвороби без виявлення.

🔴Тиск може підвищуватись тільки на прийомі у лікаря. Це називається «гіпертензія білого халату». Такий феномен існує, проте, щоб точно встановити це, потрібно провести додаткове вимірювання тиску поза кабінетом лікаря за допомогою амбулаторного моніторингу тиску протягом доби з використанням спеціального приладу.

🔴Ліки потрібно приймати лише тоді, коли погано. Щоб досягти максимального ефекту ліки потрібно приймати тривалий час. Неправильний прийом ліків може призвести до побічних ефектів та загрози здоров'ю. Дотримуйтесь рекомендацій лікаря щодо прийому ліків.

🔴 Для лікування достатньо “прокапатись” 1-2 рази на рік. Регулярне приймання ліків та здоровий спосіб життя допоможуть зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Внутрішньовенне вливання не має наукового обґрунтування.

🔴 Артеріальну гіпертензію можна вилікувати народними методами. Народні методи не допоможуть вилікувати артеріальну гіпертензію, тому не варто на них витрачати час і кошти.

🔴 Тиск з віком зростає. Артеріальний тиск не залежить від віку. Якщо АТ ≥ 140/90 мм рт.ст. двічі підтверджується на прийомі у лікаря, то це свідчить про артеріальну гіпертензію, незалежно від віку хворого. Лікування артеріальної гіпертензії включає призначення постійної медикаментозної терапії для зменшення ризику серцево-судинних захворювань.

❤️Дбайте про власне здоров'я з B.Well!